Fermenta Stop

Fermenta Stop to produkt o dwóch działaniach. Działa jako środek przeciw pleśni oraz pełni role zakiszacza. 

1. Szybko przeciwdziała pojawieniu się fermentacji związanych z rozwojem mikroorganizmów tlenowych (głównie pleśnie i drożdże) odpowiedzialne za produkcję MYKOTOKSYNY (Zearalenon, Aflatoksyny, Vomitoksyny itp.)

2. Obniża pH TMRu, kiszonek stabilizując je.

Składnikami za to odpowiedzialnymi są:

kwas propionowy i jego sole,

kwas mrówkowy i jego sole.

Zastosowanie różnych kwasów oraz ich soli sprawia ,że działanie FERMENTY STOP jest rozciągnięte w czasie poprzez szybkie działanie kwasu mrówkowego, następnie propionowego.

Sole tych samych kwasów stabilizują i utrzymują wartości pH, które gwarantują działanie „konserwujące” blokujące rozwój mikroorganizmów tlenowych i heterolaktycznych.

Wszechstronność produktu sprawia, że jest on przydatny jako dodatek w wielu sytuacjach. 

ZastosowanieSposób użyciaDawkowanie
Zgrzewanie się TMRuBezpośrednio do wozu paszowegoOd 30 do 100 gramów na sztukę/dziennie
Jako konserwant kiszonek Dodawać w trakcie robienia kiszoenk100-150 gramów na 100kg kiszonki
Zgrzewanie się frontu ciętej kiszonkiRozpuścić w wodzie i polewać front kiszonki 250 gramów w 1 litrze wody, 1 litr na metr kwadratowy
Przeciwko powstawaniu „kapelusza” kiszonkiPosypywać na ostatnie 50 cm robionej kiszonki250 gramów na metr kwadratowy
Na bakterie Clostridium Bezpośrednio dodawać do „zanieczyszczonego ” TMRu100 gramów na sztukę/dziennie