Fermenta Stop
Fermenta Stop to produkt o dwóch działaniach. Działa jako środek przeciw pleśni oraz pełni role zakiszacza.
1. Szybko przeciwdziała pojawieniu się fermentacji związanych z rozwojem mikroorganizmów tlenowych (głównie pleśnie i drożdże) odpowiedzialne za produkcję MYKOTOKSYNY (Zearalenon, Aflatoksyny, Vomitoksyny itp.)
2. Obniża pH TMRu, kiszonek stabilizując je.
Składnikami za to odpowiedzialnymi są:
–kwas propionowy i jego sole,
–kwas mrówkowy i jego sole.
Zastosowanie różnych kwasów oraz ich soli sprawia ,że działanie FERMENTY STOP jest rozciągnięte w czasie poprzez szybkie działanie kwasu mrówkowego, następnie propionowego.
Sole tych samych kwasów stabilizują i utrzymują wartości pH, które gwarantują działanie „konserwujące” blokujące rozwój mikroorganizmów tlenowych i heterolaktycznych.
Wszechstronność produktu sprawia, że jest on przydatny jako dodatek w wielu sytuacjach.
Zastosowanie | Sposób użycia | Dawkowanie |
---|---|---|
Zgrzewanie się TMRu | Bezpośrednio do wozu paszowego | Od 30 do 100 gramów na sztukę/dziennie |
Jako konserwant kiszonek | Dodawać w trakcie robienia kiszoenk | 100-150 gramów na 100kg kiszonki |
Zgrzewanie się frontu ciętej kiszonki | Rozpuścić w wodzie i polewać front kiszonki | 250 gramów w 1 litrze wody, 1 litr na metr kwadratowy |
Przeciwko powstawaniu „kapelusza” kiszonki | Posypywać na ostatnie 50 cm robionej kiszonki | 250 gramów na metr kwadratowy |
Na bakterie Clostridium | Bezpośrednio dodawać do „zanieczyszczonego ” TMRu | 100 gramów na sztukę/dziennie |